Alt hvad du skal vide om ejeraftaler

Ejeraftaler er ikke som sådan noget man snakker om i ledelsen af virksomheder, det er noget alle ved er der, men det er som oftest aldrig noget der bliver adresseret – og det er en god ting. Det betyder at virksomheden kører som den skal og at der ikke er nogen interne konflikter mellem ejere eller anpartshavere. 

Hvis du aldrig lige mener at du har hørt ordet ejeraftale før, så frygt ej. Det er i virkeligheden bare et lille dokument (måske større, hvis man driver en stor virksomhed) der skal sikre ledelsen mod interne konflikter ved at opsætte en række retningslinjer for hvordan ledere bør forholde sig til medarbejdere, samarbejdspartnere og eventuelle konflikter der måtte opstå i top ledelsen. 

Ejeraftalen kan også bruges til at aftale hvordan forskellige anpartshavere skal forholde sig til at andre vil købes ud af virksomheden. Den sikrer kort sagt en fair process ved uoverensstemmelser.

Hvis du er- eller overvejer at blive erhvervsdrivende, så er det et dokument du virkelig bør stifte bekendtskab med tidligt, så det ikke bliver en akavet snak med de andre indehavere efter et par år. Jo længere tid der går før man får tegnet en op, jo flere negative miner vil der være omkring det, det er jo en sikring. 

Hvad koster det at få lavet en ejeraftale?

En ejeraftale er ikke noget der behøver at sende dig fra hus og hjem, faktisk koster den slet ikke noget at få skitseret op. Man skal huske at det ikke er et bindende dokument, men derimod en aftale blandt ejere om at opføre sig sådan og sådan når ting sker. 

Hvis man gerne vil have at den er fuldstændig skudsikker kan man altid tage den forbi en advokat og få styr på det mest lavpraktisk og bindende i dokumentet. 

Gode eksempler på aftaler i ejeraftaler

Der findes mange standard procedurere i en ejeraftale der er med til at sikre en stille sejltur på erhvervshavet. Nogle af de forbehold der er gode at tage fra begge indehavers side er nogle retningslinjer for uoverensstemmelser og hvad man gør hvis den anden part godt kunne tænke sig at stoppe i virksomheden – hvem får lov til at bestemme hvem der køber andelen og hvor meget må den anden part blive købt ud for, sådan nogle ting er med til at gøre det nemt at skilles som venner.

Andre ting kunne være ansættelser og fyringer og hvordan man tackler det.